Xarxa Esports als barris, triat com a projecte d’èxit de promoció de la inclusió a través de l’esport en l’àmbit europeu

171117_foto_xarxa_esports_als_barris_0.jpeg

La regidora de Benestar Social, Montserrat Vilella, ha estat convidada a participar en una taula rodona per explicar, aquest dijous 16 de novembre, el projecte Xarxa Esports als barris en el marc del Seminari Europeu “SPort for INclusion” (SPIN), organitzat del 15 al 17 de novembre a Mollet del Vallès. Xarxa Esports als barris ha estat triat com un exemple europeu de bones pràctiques en l’àmbit de la inclusió social a través de l’esport.

“SPort for INclusion” (SPIN)
Es tracta d’un projecte del qual formen part Catalunya, les Illes Balears i diferents regions de França i Itàlia. Té com a propòsit potenciar la cohesió ciutadana i evitar el risc de fractura social a través de l’esport. El seminari forma part del conjunt d’activitats que s’estan duent a terme al llarg d’aquest any amb motiu de la celebració de Mollet com a Ciutat Europea de l’Esport 2017.

Els objectius principals del projecte SPIN són:

  • Fomentar la inclusió de les persones nouvingudes a través de l’esport de base i l’esport per a tothom.
  • Donar suport a la mobilitat dels voluntaris, entrenadors, educadors i personal d’entitats esportives sense afany de lucre.
  • Compartir i difondre experiències sobre l’esport a Europa, donant prioritat a esport de base i popular.

Xarxa Esports als barris
Uns 600 infants i joves, més les seves famílies, participen aquest curs 2017-2018 en el programa de desenvolupament personal, socialització i inclusió social que es realitza a través de la Xarxa Esports als barris, impulsat per les regidories de Benestar Social, d’Esports i d’Ensenyament i, més concretament, pels Serveis Socials, el Pla de Desenvolupament Comunitari, el Pla Local d’Inclusió Social i diverses entitats esportives i associatives de cadascun dels barris en què es desenvolupa.

L’Ajuntament de Reus va iniciar el projecte Xarxa Esports als barris l’any 2000 al barri de Sant Josep Obrer i s’ha anat ampliant a tota la ciutat. Aquest és un projecte de ciutat, comunitari i en xarxa, que utilitza l’esport per a impulsar el desenvolupament personal, la socialització i la inclusió social d’infants, adolescents i joves, i per a combatre la vulnerabilitat social i promoure la integració social.

Aquest projecte es porta a terme desenvolupant activitats esportives, tant com a eina de promoció de valors com de condició física, com el futbol, el futbol sala, el bàsquet, els balls i ritmes, el bàdminton, entre d’altres. Es realitza a tots els districtes de la ciutat, mitjançant els equipaments i entitats existents. En totes les activitats es desenvolupa un treball socioeducatiu i de cohesió social per part de monitors, educadors socials, tècnics esportius de zona i altres agents socials.

Entre altres temes d’interès, es realitzen accions formatives i de prevenció sobre sexualitat i drogues. També al mateix temps es treballen tres aspectes claus per a la inclusió social: un procés d’escolarització adient, formació per l’ocupació i la inserció sociolaboral.

Xarxa Esports als barris també inclou des d’enguany el projecte d’integració social d’infants a través del tennis de taula. Un conveni signat per la regidora de Benestar Social, Montserrat Vilella, el president del Club de Tennis de Taula Ganxets de Reus, Joan Carles Virgili, i el president de la Fundació Privada Esport Solidari Internacional (ESI), Josep Maldonado, per al desenvolupament del projecte d’integració social d’infants a través del tennis de taula, que va començar a funcionar el mes de setembre de l’any 2014.

One thought on “Xarxa Esports als barris, triat com a projecte d’èxit de promoció de la inclusió a través de l’esport en l’àmbit europeu”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.