«En clau comunitària», ofereix oportunitats de participació i col·laboració als usuaris de Serveis Socials

en_clau_comunitaria_0

L’Ajuntament de Reus, a través de l’Àrea de Benestar Social, impulsa el projecte «En clau comunitària», una proposta de la Taula Reus Amunt, que neix per oferir noves oportunitats de participació i de col·laboració als col·lectius socialment més vulnerables. L’objectiu del projecte és promoure que les persones usuàries dels Serveis Socials realitzin accions en clau comunitària en el seu entorn, per tal de millorar la seva autoestima; afavorir la relació amb l’entorn i crear xarxa social; així com fomentar la seva implicació en la vida social i comunitària.

El projecte veu en el treball comunitari una eina de suport al pla de treball establert amb els usuaris de Serveis Socials. «En clau comunitària» és un recurs més a disposició dels professionals per fomentar la millora personal, social i emocional dels beneficiaris.

És a partir d’aquesta premisa que es facilita a cada persona participant una activitat comunitària que pugui desenvolupar —sempre de manera voluntària— en funció de les seves necessitats, capacitats i les possibilitats que ofereixi el territori.

Per fer realitat el projecte, es compta amb totes les entitats i insitucions de Reus que vulguin oferir espais de col·laboració i participació. També és fonamental la interrelació entre serveis de l’Àrea de Benestar Social: el Pla d’inclusió Social, els Serveis Socials, el Punt de Voluntariat, els plans comunitaris i de convivència i els serveis de participació ciutadana.

Persones destinatàries
Són susceptibles de participar en el projecte tots beneficiaris d’algun ajut de les administracions i qualsevol altra persona que s’hagi adreçat al servei en algun moment determinat. Cal que els professionals de Serveis Socials ho valorin i s’estableixi en el pla de treball.

La necessitat de participar en el projecte també la pot expressar el propi usuari, mogut per les diferents situacions socio-personals del moment que viu i el professional referent en determinarà la idoneïtat de la demanda.

El participant al projecte no té perquè ser el titular de l’ajut o servei. Pot ser qualsevol membre de la unitat familiar que així ho valori el professional derivant.

El projecte vehicula i coordina la relació entre els diferents agents i els usuaris de Serveis Socials. Els actors claus per al seu desenvolupament són:

 • Les entitats que es vulguin integrar en el projecte, mitjançant el Pla d’Inclusió Social.
 • La xarxa de serveis socials.
 • El punt de voluntariat.
 • Els plans comunitaris i de convivència.
 • Els serveis de participació ciutadana.

Per portar a terme aquest projecte és indispensable la tasca dels professionals dels Serveis Social, que dissenyen l’itinerari personalitzat conjuntament amb els beneficiaris del projecte; posant en contacte als destinataris amb l’entitat o associació més propera i/o que millor s’adapti a les seves necessitats.

Objectius
El projecte es fixa els objectius següents:

En referència a les persones:

 • Capacitar i implicar en la comunitat a persones en situació de risc o exclusió social.
 • Enriquir i augmentar la xarxa social dels participants, com a conseqüència de les relacions personals que s’estableixin en el sí del projecte.
 • Promoure accions per millorar la capacitació dels participants i facilitar la seva inserció social o laboral.

En referència a la comunitat:

 • Promoure en la ciutadania més coneixement de l’entorn i implicació per millorar-lo.
 • Visibilitzar i fomentar accions socialment responsables entre els actors del territori.
 • Reintentar estratègies o maneres d’intervenir que afavoreixin la participació dels usuaris de Serveis Socials en entitats o associacions de la ciutat.
 • Sensibilitzar a tots els agents implicats en el projecte de la repercussió del mateix, de la necessitat d’un treball coordinat i en xarxa entre tots i de la importància en la corresponsabilització dels agents i persones implicades en el projecte.

Valoració dels primers mesos de funcionament
Des d’octubre de 2014 fins ara, han participat d’aquest projecte una vintena de persones: homes i dones, d’edats compreses entre els 21 i els 61 anys.

Les activitats que han realitzat han estat les següents: Ornamentacio de Nadal de l’Escola Rubió i Ors; suport a l’equip de futbol i reforç de lectura de l’Escola Pi del Burgar; com a voluntaris del Gran Recapte organitzat pel Banc dels Aliments, suport al menjador de les escoles Joan Rebull i General Prim, suport als monitors de futbol del Projecte Oci Actiu de Joves del Barri Gaudí i atenció als usuaris de la Biblioteca Central Xavier Amorós, entre d’altres.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.