Reus tindrà una nova zona verda al voltant de la Bòbila Sugranyes

L’alcalde de Reus, Carles Pellicer ha anunciat el desenvolupament d’una zona verda al voltant de la Bòbila Sugranyes, situada a l’avinguda de Tarragona. Pellicer ho ha dit durant la inauguració de la rehabilitació de la històrica bòbila i l’espai museogràfic d’interpretació de la ceràmica. El parc s’ha d’aprovar dins del pla d’inversions de l’Ajuntament de Reus.

La zona verda servirà per fer un entremat de parcs a la zona sud de Reus, a més d’aportar riquesa als terrenys del voltant de la Bòbila Sugranyes. Carles Pellicer ho ha anunciat en el marc de la inauguració de l’emplaçament aquest dissabte, que formarà part del catàleg dels cent elements destacats del patrimoni industrial català creat pel Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, tot fent destacar que “és una de les poques bòbiles d’aquesta tipologia que queden al nostre país”. A més, el recinte inclourà un espai museogràfic d’interpretació de la ceràmica al llarg de la història.

Reus ha estat, des de l’època del neolític, una ciutat productora de ceràmica. Durant el segle XIX, amb el creixement exponencial de la ciutat aquest tipus de negocis van créixer considerablement. La Bòbila Sugranyes, situada a l’avinguda de Tarragona, és fruit de la d’aquest expansió industrial a la ciutat i a la demarcació. El forn Sugranyes, amb la reconeguda fumera, va evolucionar en les tècniques de producció però es va quedar antiquat amb l’aparició, a mitjan segle XX, de fàbriques més modernes a pobles del voltant, com la Selva del Camp. La bòbila es va tancar als anys setanta, iniciant un procés de degradació que s’ha pogut aturar gràcies a què els terrenys van passar a mans municipals. Posteriorment, la construcció fou declarada com a bé d’interès local.

Tècnicament, a aquest monument se l’ha d’anomenar forn enlloc de bòbila, com és conegut popularment. I és que la Bòbila Sugranyes és el nom que el doctor Salvador Vilaseca li va posar al jaciment amb restes paleolítiques trobades en un altre forn del mateix propietari a la carretera de Castellvell.

El projecte de rehabilitació de la bòbila ha estat executat per l’Ajuntament de Reus amb un pressupost de 915.000 euros i ha comptat amb una subvenció del fons europeu FEDER. El nou equipament es gestionarà des de l’Institut Municipal de Museus, de Reus, que posa a disposició dels centres educatius un servei de visites comentades. Un cop al mes la població de Reus podrà visitar l’antic forn de rajoles ja restaurat.

reusdigital.cat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.