La primera Jornada Formativa a Tarragona

El passat, 19 d’abril, va tenir lloc la primera sessió de la Formació Comunitària a la demarcació de Tarragona. Una trentena d’actors dels diferents programes de la SAC s’han reunit per posar en comú les seves experiències i començar a treballar en xarxa.

En Francesc Tarragona, director dels Serveis Territorials del Departament de Governació i Administracions Públiques, ha estat l’encarregat de donar la benvinguda i a continuació la periodista Viviana Guillén ha fet una xerrada sobre la gestió de la diversitat.

La Viviana ha explicat que totes les persones tenim identitats diverses. Som, doncs, una societat amb una diversitat complexa que cal gestionar. No es poden aplicar els mateixos programes amb persones, comunitats o barris amb diferents característiques, cal gestionar les diferents diversitats: classe social, sexe i gènere, multiculturalitat, orientació sexual, ideologia, edat, discapacitats psíquiques i malalties mentals, discapacitats físiques i sensorials, aptituds i aprenentatges.

Dels programes dels què parlem avui ha destacat que encara que no poden canviar la realitat de les persones, sí poden oferir recursos. Ha destacat dels programes que són innovadors, ja que, aporten tres capitals molt importants: humà, social i creatiu.

A la segona part de la formació representants de cada programa expliquen què és i com treballa cada programa.

Pla Integral del Poble Gitano

La Cèlia Sánchez és la primera en intervenir i explica el Pla Integral del Poble Gitano.  Aquest pla funciona des de fa quatre anys i en aquests moments és vigent el segon Pla Integral. Porten a terme diferents projectes: Maleta pedagògica, promotors/ores escolars, subvencions a entitats sense afany de lucre, etc. Un projecte que s’està acabant de tancar i es llançarà d’aquí a poc és el del Museu Virtual del Poble Gitano.

Amb les intervencions d’algunes persones assistents s’arriba a la conclusió que dins el Pla Integral del Poble Gitano s’estan portant a terme projectes molt importants i potents, però que no es coneixen gaire; llavors, cal donar-los a conèixer!

Aprendre a Aprendre

La Maite Fortuny presenta el programa Aprendre a Aprendre. Treballen des del 1992 amb l’objectiu de lluitar contra l’exclusió socio-laboral i d’aconseguir l’autonomia de les persones que hi participen. N’hi ha 12 punts a 11 municipis. Treballa quatre eixos principals: persona, empresa, formació i territori.

Plans de Desenvolupament Comunitari (PDC)

Jaume Rafí i Joan Serena parlen dels Plans de Desenvolupament Comunitari. Expliquen el procés de treball d’un PDC i després es centren en el PDC del barri Sant Josep Obrer de Reus.

Una participant felicita al PDC de Sant Josep Obrer pel treball transversal que fan des de la base. Es comenta que hi ha molts altres projectes que fan aquest treball conjunt des de la base, però potser no es coneixen gaire.

Xarxa Òmnia

Després de l’intercanvi d’opinions arran del treball col·laboratiu i transversal, és el torn de la Xarxa Òmnia. Jordi Rodríguez, dinamitzador del Punt Òmnia de Camp Clar on s’està portant a terme la formació, destaca la figura del dinamitzador/a. Subratlla que els Òmnia són un espai socialitzador i no pas un simple centre amb ordinadors. Des de l’exemple de l’Òmnia de Camp Clar explica que es treballa en col·laboració amb d’altres entitats i amb diferents col·lectius. Presenta també la plana web TarragonaPonent.com, espai virtual on participen diferents entitats i col·lectius.

Comunitat Virtual

Per acabar la sessió, Noemí Espinosa i Maurici Jaumandreu han presentat la comunitat virtual treballcomunitari.ning.com, que pretén esdevenir un punt de trobada on poder treballar en xarxa a nivell de tot el territori català. És un espai per conèixer-se i reconèixer-se les persones que treballen a l’àmbit comunitari i comparteixen inquietuds. Vol fomentar l’intercanvi entre professionals.

Tothom que ha volgut ha pogut inscriure’s a la comunitat fent servir els ordinadors de l’Òmnia de Camp Clar.  Ara toca començar a treballar d’una forma més cohesionada per tal d’assolir els objectius comuns.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.